2014. február 23., vasárnap

Smaug, a sárkány Cookies/keksz

Nagy Tolkien rajongók vagyunk a párommal. Imádjuk a Gyűrűk urát. Bármennyiszer meg tudnánk nézni. Könyvben is olvasom és néha az az érzésem, én már ezzel a rajongással együtt halok meg :) Komolyra fordítva a szót, mikor megtudtuk a Hobbit-ból is mozifilm készül, felváltva olvastuk a könyvet és vártuk a megjelenést. El is jött hamarosan és nem is okozott csalódást, sőt. Egy baj volt csak, ismét egy teljes év a következő részig, merthogy ez is trilógia lesz szerencsére :) Telt múlt az idő nekünk persze nagyon lassan, már azt hittük sohasem lesz december, vártunk csak vártunk, de végül eljött.  Most e nagy esemény, nem is, ünnep tiszteletére úgy döntöttem alkalomhoz illő süteményt készítek. Egy ideje teljesen beleszerettem a keksz dekorálás csodás, színes, izgalmas, világába. Valahogy késztetést éreztem arra hogy megmérettessek, hol is tart a tudásom. Mert bár sok videót láttam, olvastam, figyeltem, a gyakorlat mégiscsak más. Félve vágtam bele a csalódástól tartva, de hajtott az akarat, márpedig ezek a kekszek készen lesznek és úgy ahogy megálmodtam. A végeredmény elsőre jó, de mégsem tökéletes. Ezt inkább a véletlennek és a spontaneitásnak köszönhetem, mintsem az ügyességemnek. Bár hozzá teszem sajnos habzsák hiányában örülhetek hogy egyáltalán sikerült. Na de nem szaporítom tovább a szót. Íme a nagy és hatalmas Smaug tiszteletére készült cukormázas mogyorós omlós vajas keksz.





Hozzávalók a vajas kekszhez:

  12,5 dkg vaj 
  12,5 dkg finomra szitált porcukor
  1 közepes méretű tojás
  1 teáskanál vaníliaaroma 
  25 dkg finomliszt
  csipetnyi só
  kis marék földimogyoró megdarálva

Hozzávalók a cukormázhoz:

  50 dkg porcukor
  2 közepes nagyságú tojás fehérje 
  1 teáskanál citromlé
  piros ételfesték
  citromsárga ételfesték

Hozzávalók a sárkányhoz:

  100 g étcsokoládé
  Sablon a csokoládé formához



Elkészítése:

A porcukrot és a vajat egy tálba tesszük, és addig keverjük, amíg könnyed, krémes masszát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojást, és az aromát, és addig folytatjuk a keverést, amíg teljesen homogén nem lesz a massza. Elkeverjük a lisztben a sót és a finomra darált mogyorót. Ezt két részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd jó alaposan elkeverjük a tésztát. Simára gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm es vastagságúra kinyújtjuk, és tenyér nagyságú köröket szaggatunk ki belőle. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. 10-15 percig sütjük míg szép aranybarnák nem lesznek, de vigyázzunk ne hagyjuk bent túl sokáig a kekszeket különben nagyon kemények lesznek. Ha kész hűlni hagyjuk, teljesen ki kell hűlnie vagy ráolvad a cukormáz és nem lesz szép. 

A csokoládé sárkány elkészítése:

Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét. Vegyük le a tűzről, és kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen olyan folyós. A sablont egy átlátszó fólia vagy sütőpapír alá rögzítsük, hogy ne mozduljon el. Töltsük a csokoládét egy vékony végű habzsákba, és a mintát követve formázzuk meg a sárkányt. Hagyjuk dermedni. Hűtőszekrényben gyorsabban megköt. 


A cukormáz elkészítése:

A porcukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket és a citromlevet és mindezeket a hozzávalókat összekeverjük. Ha kézi mixert használunk, alacsony fokozatra állítsuk, és a keverést 4-5 percig folytassuk. ( Fakanállal 6-7 perc ) A kész máznak simának és csillogónak kell lennie. Ha túl sűrű a máz, még pár csepp citromlevet adjunk hozzá és keverjük tovább 1-2 percig. Közepesen sűrű és híg mázat úgy kaphatunk, hogy pár csepp vizet adunk a sűrű mázhoz. Ajánlott a színező anyagot még ezelőtt hozzáadni, ugyanis az is hígítja a mázat. Pár csepp piros, és pár csepp citromsárga kell a narancssárga szín eléréséhez. Ha elértük a megfelelő állagot és színárnyalatot, töltsük egy vékony csövű  habzsákba és nyomjuk a mázat a keksz tetejére. A már megkötött sárkányokat, nagyon óvatosan mert könnyen törnek, egy késsel emeljük le a fóliáról és helyezzük a még folyékony máz közepére. Igazítsuk be és már kész is a rettenetes sárkány. A száradási ideje minimum 4 óra. Jó étvágyat hozzá! ( Ha van szívük megenni :) )
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése